Šokolādes un ķirbja siera kūka.
Šokolādes bāze:
150g Baltais Exporta sviests
190g Kviešu milti
30g Kakao pulveris
55g Pūdercukurs
1 Ola
5g Vaniļas pasta
Šķipsna sāls
Metode:
Visas sausās sastāvdaļas liek kuterī un izmaļ, tad pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu un pulsa režīmā
iejauc sviestu masā līdz veidojas daudz mīklas kamoliņi. Tad masai pievieno olu un vaniļas pastu un
atkal ar pulsa palīdzību veido viendabīgu mitru masu. Iegūto mīklu rūpīgi un vienmērīgi izklāj,
iepriekš ar sviestu ieziestā, tortes formā. Ar dakšiņas palīdzību sadur caurumiņus, lai mīkla cepšanas
laikā neveidotu gaisa burbuļus. Tāpat pāri mīklai izliek samitrinātu, saburzītu cepam-papīru un to
nospiež ar kādu slogu piemēram grūbām vai rīsiem. Liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī +180*C uz 20
minūtēm, tad noņem slogu un cepam-papīru un turpina cept vēl 10 minūtes, vai līdz mīkla ir gandrīz
izcepusies.
Ķirbja siera kūkas masa:
400g Baltais krēmsiers
100g Exporta Skābais krējums 25%
100g Exporta Saldais krējums 35%
350g Ķirbja masa
75g cukurs
150g Olas dzeltenumi (8olas)
2g Sāls
5g Vaniļas pasta
2ml Citrona sula
250g Exporta Skābais krējums 25% (pasniegšanai)
Ņem vienu mazu Hokaido ķirbīti sagriež daiviņās un ar visām sēklām un mizu cep cepeškrāsnī kopā ar
kūkas bāzi, kad kūkas bāze ir gatava arī ķirbim būtu jābūt izceptam un mīkstam. Ķirbim izņem sēklas
un sablenderē līdz viendabīgai masai. Atdzesē ledusskapī.
Mikserī sajauc krēmsieru, cukuru, olu dzeltenumus, sāli un vaniļu. Iegūtai masai pievieno saldu
krējumu, skābu krējumu, ķirbja biezeni un citronu sulu, saputo līdz viendabīgai masai. Iegūto masu
pārlej pāri šokolādes pamatnei. Kūku liek iepriekš uzkarsētā līdz +180*C cepeškrāsnī un gatavo 25-30
minūtes. Ņemot kūku laukā tai ir jābūt viegli ļumīgai. Kūku atdzesē istabas temperatūrā, lai
neveidotos plaisas. Pirms pasniegšanas kūkas virsmu pārklāj ar skābu krējumu. Bauda nesteidzoties,
kopā ar tasi karsta kakao.
Labu apetīti!
Šefpavārs
Edgars Zaķis
Biezpiena un melleņu klimpas ar skābu krējumu.
Visā pasaulē var atrast līdzīgas receptes Itālijā tie ir ņoki, bet pie mums klimpas…
Klimpu sastāvs:
250g Eksporta biezpiens 9%
1 ola
100g milti
50g brūnais cukurs
30g sāls
125g mellenes +50g servēšanai
100g Eksporta krējums
Metode:
Miksera bļodā sadrupini biezpienu, pārsijā miltus, pievieno cukuru, olu un mellenes. Izmantojot
mīklas āķi, lēni iemīca mīklu. Kad mīkla ir viendabīga un stingri turas kopā ar karotēm formē vienāda
izmēra klimpas. Kamēr formē klimpas, katliņā uzliec vārīties sālītu ūdeni. Kad ūdens sāk mutuļot pa
vienai met iekšā klimpas un vāri 3-4minūtes pēc klimpu uzpeldēšanas. Klimpas liec šķīvī pārlej ar
skābu krējumu un paŗkaisa ar svaigām ogām. Ēdiens kā bērnības sapnis ir gatavs. 😉
Labu apetīti!
Šefpavārs
Edgars Zaķis
Baltais kefīra un auzu pārslu maize
(1 klaips)
Sastāvs:
500ml Baltais kefīrs 2%
320g Kviešu milti
200g Auzu pārslas
20g Baltais Eksporta sviests 82%
10g smalkā sāls
1 ēdamkarote Soda
Šķipsniņa mīlestības
Metode:
Auzu pārslas uz nakti iemērc kefīrā. No rīta uzkarsē cepeškrāsni līdz +180*C. Maizes formu ieziež ar
sviestu un izsijā ar daļu no miltiem. Kamēr krāsns karsējās, sajauc miltus ar sāli, sodu un iepriekš
sagatavoto šķipsniņu mīlestības. Visas sausās sastāvdaļas iecilā izmērcētajās auzu pārslās. Ja
nepieciešamas var pieliet mazliet pienu, bet mīklai nevajadzētu būt pārāk slapjai. Mīklu liek formā un
pārkaisa ar sausām auzu pārslām. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un gatavo 60-70 minūtes. Kad maize ir
gatava, tai ir gaiša krāsa, gaisīga un viegla konsistence. Baudi!
Labu apetīti!
Šefpavārs
Edgars Zaķis
Biešu mafins ar baltais krēmsiera glazūru
Tuvojas Valentīna diena laiks, kad ļoti gribas iepriecināt savus mīļos ar kaut ko kas silda sirdi. Šī
recpete ne tikai sildīs sirdi bet priecēs arī garšas kārpiņas. Mana interpretācija par Red Velvet kūku,
bez mākslīgajām krāsvielām.
Glazūras sastāvs:
225g Baltais krēmsiers
225g Baltais Exporta sviests
50g Baltais Exporta krējums 20%
450g Pūdercukurs
Miziņa no puses citrona
5g vaniļas pasta
2g sāls
Metode:
Mikserī saputo sviestu ar krēmsieru. Tad pievieno krējumu un pūdercukuru un turpina lēnā ātrumā
putot līdz masa ir kļuvusi viendabīga un gaisīga. Tad krēmsiera masā lēni iemaisa citrona miziņu, sāli
un vaniļas pastu.
Biešu mafinu sastāvs:
250g Svaigas bietes
170g Baltais Exporta sviests
180 ml Baltais Kefīrs 2%
1 Citrona sula
10ml Galda etiķis 9%
7g Vaniļas pasta
200g Kviešu milti
12g Kakao pulveris
6g Cepamais pulveris
6g Sāls
3g Soda
350g Cukurs
3 Vidēji lielas olas
Metode:
Bietes nomizo, sagriež mazākos gabaliņos un sablenderē līdz iegūst viendabīgu biezeni, tad tam
pievieno kefīru, etiķi, citronu sulu un vaniļas pastu. Atsevišķā bļodā caur sietu izsijā miltus, kakao
pulveri, sodu, cepamo pulveri un sāli. Mikserī puto sviestu ar cukuru. Kad sviesta masa ir ieguvusi
gaisīgu konsistenci un cukurs ir pilnībā izšķīdis pa vienai sāk pievienot olas, starp katras olas
pievienošanu ievēro starplaiku aptuveni 30 sekundes, lai olas pagūst pilnībā iemaisīties masā.
Kad sviesta un olu masa ir gatava tai pievieno izsijātos miltus un biešu- kefīra masu, visu samaisa līdz
vienadabīgai konsitencei. Iegūto mīklu sapilda mafinu formiņās un liek iepriekš līdz +175*C uzkarsētā
cepeškrāsnī uz 25 minūtēm. Gatavos mafinus atdzesē un dekorē ar krēmsiera glazūru.
Lai mīļi un garšīgi svētki!
Labu apetīti!
Šefpavārs
Edgars Zaķis